Telefon! 0232 337 3222

E-Posta! sibelozturk@egemdis.com

  • Telefon : 0232 337 3222
  • E-Posta : sibelozturk@egemdis.com

Hizmetler - Diş Hastalıkları ve Tedavisi

Diş Hastalıkları ve Tedavisi

Çürük, çoğunlukla dişin en dış sert dokusu olan mine, onun altındaki dentin ve bazen de kök yüzeyini örten sement dokusunun yıkılması olayıdır. Genellikle karbonhidratlı ve özellikle yapışkan gıdaların diş yüzeyinde uzun süre kalması nedeniyle oluşmaktadır. Ağızda yaşamakta olan bakteriler bu gıda artıklarıyla beslenerek asit üretmekte ve bu asidik ortam diş sert dokularını parçalayarak diş çürüklerine neden olmaktadır. Çürükleri doldurmak için birkaç çeşit malzeme kullanılmaktadır.


AMALGAM DOLGULAR

Gümüş veya metal dolgu olarak da bilinmektedirler. Amalgam; gümüş, kalay ve bakır alaşımının, civa ile reaksiyona girmesi ile elde edilir. Son zamanlarda fabrikasyon amalgamların içinde bakır bulunmamaktadır.Amalgam dolgudaki civa zehirli değildir.Şöyleki; diğer metallerle birleştiğinde kimyasal yapısı değişerek yaklaşık nötr hale gelir. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağızda açığa çıkan cıva miktarı su, hava ve yiyeceklerde alınan miktardan çok daha azdır. Bilimsel çalışmalar beslenme kanalıyla alınan civanın ağızda öğütme işlemi ile ortaya çıkandan daha fazla olduğunu kanıtlamıştır. Nadiren bazı hastalarda ağızda çeşitli metaller bulunduğunda elektriklenmeden doğan hassasiyetler meydana gelebilir. Bu durum, galvanik akıma bağlı hassasiyet olarak nitelendirilir. Geçmeyen duyarlılıklarda, duyarlılığın yalnızca bu sebepten olduğuna emin olunduktan sonra, amalgam dolgusu kompozıt ya da porselen dolgu malzemesi ile değiştirilmelidir.


KOMPOZİT DOLGULAR

Bu tarz dolgular uzun yıllardan beri kullanılan bir estetik dolgu materyalidir. Uygulanışı kolay ve estetiktir . Kompozit uygulamaları, porselen dolgulara kıyasla daha ekonomiktir ve tek seans gerektiren bir dolgu tekniğidir. Çürük temizlendikten sonra diş rengi tespit edilerek, kompozit materyali uygulanır. Şekil verilen madde, ışınlı dolgu cihazı ile sertleştirilir. Dolgu malzemesi sertleştikten sonra varsa dolgudaki yükseklik alınır ve cilalanır.


INLEY ve ONLEY

Diş harabiyeti normalden fazla oldugunda ve diş kuron ile kaplanacak derecede zarar görmemiş ise inley veya onley ile restore edilebilir. Onleyler inleylere kıyasla daha fazla miktarda madde kaybı olduğunda uygulanırlar. İlk seansta çürük diş dokusu temizlenerek diş ve çevre dokuların ölçüsü alınır. Diş geçici dolgu maddesi ile kapatılır. İkinci seansta ise, prova yapılır ve özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Kapanış düzenlenerek cilalanır .